Titel: Förr var de mycket rädda, att barnen skulle bli bortbytta………………………..

Meddelare: Fredrik Sundström  År: 1908

Socken/stad: Haverö  By/kvarter: Nybo

Förr var de mycket rädda, att barnen skulle bli bortbytta, innan de blivit döpta. Sedan var det ingen fara för dem, ty då prästen läst över barnet och det fått namn, var det icke hedning längre utan kristen, och då hade de osynliga ingen makt med det längre. För att skydda barnet lade de något Gudsord, ett blad ur psalmboken eller dyl. intill kroppen på det.

Bytningsbarn hade större huvud än en fullväxt människa men små kroppar och smala armar och ben. De lärde sig aldrig tala riktigt, och inte hade de fullt förstånd heller.

Nordiska museet. Frågelista. Övernaturliga väsen VII.